Skip to content

Jongeren verbeteren zelf hun eigen wijk

Dagblad Metro schonk onlangs aandacht aan College Hillesluis. Met een voorpaginafoto van Karim in actie en een artikel verderop in het blad was College Hillesluis door heel Rotterdam te zien. Hieronder het artikel zoals gepubliceerd in de krant (geschreven door Jelle van de Kamp, foto door Vincent van Dordrecht).

De Rotterdamse wijk Hillesluis is een van de wijken waar het volgens de Veiligheidsindex 2012 beter gaat. Met name de overlast door jongeren liep behoorlijk terug.

Goed, een 4,8 is nog steeds geen voldoende, maar voor het eerst sinds jaren laat de wijk Hillesluis op Rotterdam Zuid een stijgende lijn op het gebied van veiligheid zien. Volgens de gisteren gepresenteerde Veiligheidsindex 2012 is het een van de probleemwijken die verbeteren en klom het van een 4,3 een half punt omhoog. Met name op het gebied van jeugdoverlast zijn de laatste tijd grote stappen gezet. Het geheim volgens de Stadsmarinier Marcel van de Ven: laat de jongens klussen opknappen in hun eigen wijk. “Stichting College Hille-sluis, zoals het project waar ik op doel nu officieel heet, biedt jongeren uit Hillesluis een programma van werk en trainingen, waarmee zij niet alleen geld verdienen en aan hun cv bouwen, maar ook hun wijk helpen verbeteren. Ze kijken zelf wat er in gedaan kan worden, waardoor bewoners zien dat zij zich inzetten voor hun buurt. En in een gebied waar 41 procent van de bevolking onder de 23 jaar is – en alleen maar verder verjongt – is deze kentering enorm belangrijk.”

Eén van de deelnemers van het eerste uur aan College Hillesluis is de 24-jarige Karim Ahansas, die al zijn hele leven in de wijk op Zuid woont. “Ik wilde altijd iets met jongerenwerk doen, maar toen ik van dit project hoorde wist ik meteen: dit is het voor mij. Overlast in een wijk komt altijd ergens vandaan; vaak is er gewoon te weinig te doen. Met dit programma hebben de jongens werk, ze zijn bezig met hun vrienden en de buurt wordt er ook beter van. Wat wil je nog meer?” Afgelopen maanden heeft de groep jongeren die bezig is voor College Hillesluis onder meer een nieuw wijkgebouw gerenoveerd, paaltjes in de wijk geschilderd en houdt het controles voor de buitenruimte. Karim: “Mensen in de buurt zijn soms verbaasd als ze ons bezig zien in de buurt. Laatst vroeg iemand of we misschien een taakstraf hadden.”

Richard Troost is één van de bewoners die vindt dat het beter gaat met de buurt.“Met oud en nieuw is het hier eigenlijk altijd raak, maar doordat deze jongens zelf een complete organisatie op poten hadden gezet om alles in de gaten te houden, was het voor het eerst sinds jaren rustig. Ik denk dat het er ook veel mee te maken heeft hoe je zelf ergens in staat. Ik weet nu wie die jongens zijn, en snap ze veel beter. Daar begint het echt mee.”

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS